oktober 15, 2022Geen reacties

Diving in… Deep!

De creative business leadership seminar bleek een mooi voorproefje in Each One Teach One. Voor mij en de 3 andere makers van De Nieuwe Oost Amy Croqué, Ruben Chi en Xillan Macrooy moest de reis nog echt beginnen...

EOTO startte in april aan de hand van een aantal 2-daagse 'Deep Dives'. Het platteland van Zwolle was hier de perfecte uitgangsbasis voor. Hier naartoe reizen is een avontuur an sich. De stad en de drukte laat je automatisch achter je. Onderweg verandert het landschap, het wordt steeds groener en glooiender. Weilanden met grazende koeien worden afgewisseld met kleine dorpjes, dijken en een prachtig uitzicht op de rivier de IJssel. We gaan met elkaar aan de slag in Wijhe, op een plek die de toepasselijke naam ‘Het verre oosten’ heeft. Het verre oosten word gerund door een koppel die een oude boerderij heeft opgeknapt en hier een hele fijne plek van heeft gemaakt, speciaal voor groepen. Geregeld vinden hier yoga retraites tot bruiloften plaats, je kan het zo gek niet bedenken of het kan hier!

Deep Dive 1
Maar hoe begin je nou aan je eerste bladzijde van je eigen verhaal? Nou, door er een schep bij te pakken en heel diep te gaan graven. Door middel van oefeningen leerden we onze bouwstenen te ontleden. Een ieder begon te schetsen aan een persoonlijke tijdlijn, zo kwam er langzaam van alles naar de oppervlakte drijven. Sommige stukken waren mooi, de ander verdrietig en donker. Maar 1 ding werd al snel duidelijk; er begonnen momenten te klikken die iets existentieels in beweging hadden gezet.

Zo besefte ik me opeens dat mijn relatie met muziek al heel ver terug gaat. Als 4-jarige lil’V had ik een stereotoren in mijn slaapkamer met een cassettedeck en een pick-up. Als kind sloot ik me geregeld op in mijn kamer terwijl ik met Leila K en Technotronic (jawel, Pump up the jam) op repeat werelden aan het bouwen was van LEGO. Nu als volwassene doe ik in essentie nog steeds hetzelfde. Als ik thuis ben en creëer (kook, dans, draai, schrijf) staat er altijd muziek aan, liefst luid (tot ergenis van mijn buren).

Deep Dive 1 was meteen een heel kwetsbaar proces. Het kost tijd en energie om te reflecteren op het leven. Want wanneer heb je nou echt de ruimte om hier over te bezinnen? Omdat dit voor mij een nieuwe groep mensen was vond ik het erg lastig om mezelf hier meteen in te geven. Dit leerde me veel over mijn manier van werken. Vaak heb ik lange relaties voordat ik ook maar iets met mensen onderneem op professioneel vlak. Bij co-producties start ik hierdoor meestal vanuit een sterke basis van vertrouwen. Als deze factor ontbreekt heb ik veel tijd nodig om te aarden.

" Deep Dive 2 had een hele andere focus, de groep en de onderliggende relaties stonden hierin veel meer centraal. "

Deep Dive 2
Deep Dive 2 had een hele andere focus, de groep en de onderliggende relaties stonden hierin veel meer centraal. Voor mij essentieel om een volgende stap te maken. Samen met coach Patrick van Neerden werkten we aan een aantal fysieke opdrachten waarmee we als groep ‘flow’ konden ervaren. Werken met mijn lichaam was op dit punt meer dan nodig. Dat de culturele sector in het voorjaar weer echt open kon na lange tijden van lockdown viel mij zwaar. Tussen Deep Dive 1 en 2, dodge ik een burn-out waar ik afgelopen zomer enorm van moest bijkomen. De overprikkeling op mijn brein was real. Via een cranio sacraal therapeut kwam ik er achter dat ik spanning die ik ervaarde kon kanaliseren via mijn lichaam. Om dit proces te versnellen ben ik in die periode begonnen met kickboksen. Sindsdien ga ik elke week samen met mijn broertje kapot in de dojo. Achteraf voel ik me fantastisch!

Deep Dive 2 was een goed framework om overnieuw mijn eigen grenzen en mogelijkheden te herijken. Het lichaam was hierin mijn beste leermeester, enige wat je moet doen is luisteren en daarop je tempo bepalen (makkelijker gezegd dan gedaan). Verder gingen we aan de slag met het vertellen van verhalen. Hoe kan je door middel van een verhaal de zintuigen van je publiek prikkelen? En welke structuur werkt hier het beste voor? Maar ook; hoe kan je het beste uit je hoofd een lang verhaal vertellen?

Al met al was het een onstuimige periode die me tegelijkertijd kansen bood om dingen anders aan te pakken dan voorheen. Dat proces nam ik meteen serieus. Ik ging aan de slag met een cranio sacraal therapeut, een acupuncturist, een loopbaancoach en wekelijkse kickbokstraining om terug te gaan naar mijn essentie. Daardoor was ik minder bereikbaar voor de mensen om mij heen. De focus was echter nodig om nieuwe stappen te kunnen maken.

In de periode van Deep Dive 1 & 2 keek ik vaak met twijfels naar het proces. Klopt deze vorm voor mij? Voel ik me hier thuis? Doet mijn verhaal er werkelijk toe?

Deep Dive 3
In de periode van Deep Dive 1 & 2 keek ik vaak met twijfels naar het proces. Klopt deze vorm voor mij? Voel ik me hier thuis? Doet mijn verhaal er werkelijk toe? Ergens had ik nog het gevoel geen grip te hebben op hetgeen waar ik mee bezig was. Mijn creatieve communicatie, mijn taal, gaat veelal via muziek en in dit proces draait het om woorden. Gelukkig begon de hele aanpak van het proces in Deep Dive 3 te shiften, het werd organischer. In Deep Dive 3 konden alle deelnemers op een eigen tempo werken. En waar nodig hulp in schakelen van een groep geweldige coaches zoals: Blaxtar, Jantien Plooij, Typhoon en Vincent Wijlhuizen. Deze vorm paste mij veel beter! Al het werk waar de afgelopen maanden aan was gewerkt begon in Deep Dive 3 eindelijk te landen.

EOTO rakelde allemaal anekdotes op, anekdotes die ik volledig had genormaliseerd en nooit echt waarde had toegekend. Nu, door alle introspectie, zie ik beter wat er speciaal is aan mijn geleefde ervaringen. Het gevolg is dat ik nu veel vaker kleine verhalen deel met anderen. Dit traject leerde mij tot nu toe veel over hoe ik het beste tot bloei kom, hoe ik wil werken, hoe ik wil nemen en hoe ik wil geven. Het leerde me vooral ook dat ik soms nee moet zeggen tegen een groep om zo vervolgens meer ja te kunnen zeggen tegen mijzelf.

To be continued...

Beeld: Marie Broeckman


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.


september 18, 2022Geen reacties

Momma I made it!

Momma I made it… Na een jaar grinden heb ik in juli De Generator afgerond; mijn certificaat voor zakelijk leider is eindelijk in de pocket! Hoe ik het jaar heb beleefd vat ik samen in mijn laatste Generator blog. Hiermee wil ik terugblikken op het proces en je wellicht inspireren om je in te schrijven voor de nieuwe lichting 😉.

Trainingen
Het afgelopen jaar had ik elke woensdag een training op het gebied van zakelijk leiden en die waren heel interessant. Via De Generator leerde ik een taal beter spreken waardoor ik nu veel meer kan bereiken, voor mezelf, maar vooral ook voor de mensen om mij heen. Je leert niet alleen praktische kennis maar krijgt echt een goed gevoel over het reilen en zeilen van de praktijk. Door andere zakelijk leiders en directeuren te spreken over hun aanpak bouw je referentie op. Omdat zakelijk leiden en creatief produceren bijna niet te vatten is in een eenduidig profiel is deze manier van kennisoverdracht heel leerzaam. 

Persoonlijk heb ik het meeste gehad aan de trainingen in leiderschap. Ik heb nu veel scherper hoe ik leiding geef en wat ik nodig heb om een team goed te kunnen leiden. Een grote win van De Generator is dat ik veel beter heb leren delegeren en onderhandelen. Dit zorgt ervoor dat ik nu op een punt terecht ben gekomen dat veel van mijn initiatieven zonder mij kunnen voortbestaan. Hierdoor krijg ik de ruimte om mij te richten op andere zaken, zonder De Generator was dit proces niet op gang gekomen. 

Werkervaringsplek
Mijn tijd bij De Nieuwe Oost in Arnhem was één en al win. Het was heel leerzaam om voor een vaste periode onderdeel te zijn van een BIS organisatie. Je krijgt de dagelijkse dynamiek van een productiehuis mee, leert nieuwe mensen kennen, bouwt een netwerk op in een andere stad en kan heel direct nieuwe kennis en vaardigheden opdoen (en toetsen).

Maar dat niet alleen… Door het brede artistieke DNA van De Nieuwe Oost kwam ik in aanraking met hele andere werelden, andere type makers en andere kunstvormen, dat was een mooie verruiming op mijn artistieke bril. Je komt op de werkervaringsplek te zitten met een opdracht, in het begin was die voor mij heel afgekaderd en duidelijk. Later zijn we meer gaan inspringen op bestaande ontwikkelingen, bijvoorbeeld het meeschrijven bij aanvragen voor fondsen die zich gaandeweg aandienden. Zo schreef ik mee aan de plannen van Booi Kluiving, Merel Severs en Soulcypher.

Tijdinvestering
Ik begon De Generator midden in de corona pandemie, daardoor was het goed combineerbaar met mijn werk bij Handstand en andere lopende zaken. Naarmate het cursusjaar vorderde en de wereld weer meer opende werd dat steeds uitdagender. In het begin had ik nog halve dagen training, later in het cursusjaar werden dat hele dagen. Dat voelde toch wel als grote tijdsinvestering. De tijdsindeling in het nieuwe seizoen van De Generator gaat er anders uit zien.

Pro’s:
> De Generator leert je navigeren in de sector (in de breedste zin van het woord).
> Je gaat aan de hand van intervisies en leiderschap training groeien in je senioriteit.
> Je hebt mede-Generatoren voor het leven waarmee je inhoudelijk kan sparren ;).
> Je komt door de trainingen letterlijk binnen bij heel veel podia en instellingen.
> Je praktijkwerkplek gaat je potentieel artistiek verrijken met hun programma. 
> Directeuren & zakelijk leiders in de sector zijn opeens binnen handbereik.
> Als Generator lid heb je inspraak op de inhoud van het traject.
> Je netwerk krijgt er een mega boost door.
> Je praktijkwerkplek is betaald.

Cons
> Geld: om De Generator te bekostigen heb ik een subsidie aangevraagd bij Werktuig PPO. Hiermee heb ik een groot deel van het lesgeld kunnen declareren.
> Tijd: ga er van uit dat je een jaar lang een dag in de week kwijt bent. Sommige periodes ook meer afhankelijk van de afspraken die je maakt met je praktijkwerkplek. Een jaar lang elke week reizen voor training kost tijd, geld en headspace.
> Voor sommige trainingen zul je ook huiswerk moeten doen of stof moeten inlezen, ook dat kost tijd. 

Het algehele gevoel wat ik aan deze trainingsperiode heb over gehouden is heel goed (ook al was dit de pilot). Lille (Cultuuracademy) en Esther (Schakel025) waren 2 hele betrokken projectleiders die bovenop het hele proces zaten. Ik wil het traject aanraden aan eenieder die meer voor de culturele sector wil betekenen. Als je de ambitie hebt om te groeien in je leiderschap kan dit een geweldige plek voor je zijn om een volgende stap te maken. Op het einde van het traject heb je tevens toegang tot een loopbaancoach zodat er persoonlijke aandacht is om een extra stap te maken op jouw proces.

Mijn persoonlijke ambitie is om met de kennis van De Generator verdere stappen te maken in de richting van coach, adviseur en spreker. Naast alle kennis en netwerk heb ik uit deze periode ook een ontwikkeltraject met Typhoon gehaald en zit ik door mijn netwerk in Arnhem nu ook als commissielid in Music Support Gelderland (Prins Bernhard Cultuurfonds). 

Shout-out naar Eve Hopkins, Linda Kokke en Winfred Voordendag en alle andere toffe mensen van De Nieuwe Oost, zonder jullie was deze tijd lang niet zo awesome en vruchtbaar geweest. Door jullie heb ik niet alleen een certificaat in de pocket, maar vooral ook een nieuwe culturele familie in Arnhem.

Lees via deze blogs hoe mijn Generator reis er uit heeft gezien:
Deel 1 / Deel 2 / Deel 3 / Deel 4


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

juni 6, 2022Geen reacties

Als een tyfoon…

De Generator heeft binnen de culturele instellingen in Oost-Nederland een goede naam. Als ik noem dat ik deelnemer van het traject ben levert dat vaak positieve reacties op. En dat niet alleen, het is bijna een soort keurmerk van een bepaald level en kwaliteit. Afgelopen tijd heeft dit deuren geopend naar een nieuw netwerk van professionals en instellingen die voorheen minder bereikbaar voor mij leken. Ook buiten Oost-Nederland voel ik de impact doorsijpelen. In de hiphopscene zijn dit soort zakelijke figuren namelijk zeldzamer dan Mewtwo uit Pokémon.

Ondertussen zit zo’n 90% van mijn Generator-tijd erop. In de praktijk kost het me zeker wel een dag in de week om de trainingen te volgen en mijn praktijkopdracht te doen. Dat zijn vaak lange dagen, maar oooh wat zijn ze boeiend en leerzaam! Laat ik eens met jullie delen wat het tot nu toe heeft opgeleverd. 

Subsidieaanvragen voor makers
De Nieuwe Oost nam mij de afgelopen maanden mee in verschillende aanvraagtrajecten voor fondsen. Zo schreef ik mee aan de plannen van Booi Kluiving, Merel Severs en Soulcypher Festival. Een hele concrete oefening om zekerder te worden in fondsenwerving. Voordat ik De Generator instapte had ik enorm veel behoefte aan meer referentie als het gaat om plannen en begroten. Nu ik een tijdje meedraai bij het productiehuis heb ik daar langzaam meer feeling voor ontwikkeld. 

Overdragen eigen projecten
Als De Generator mij iets leert is het wel dat ik taken moet delegeren om te kunnen groeien. In de praktijk betekent dit dat ik voor mijn lopende projecten teams aan het opzetten ben. Freelance communicatieklussen doe ik niet langer meer alleen en ook The FemDem heeft ondersteuning in de uitvoering. Dit zorgt ervoor dat ik mijn nieuwe leiderschapsskills kan testen in de praktijk, wat mij automatisch in een coachende rol zet. Daardoor ga ik niet alleen level up, maar mijn omgeving ook. 

Commissie Music Support Gelderland
Door mijn curatorschap bij Open Source Radio had ik al een lijntje met Gelderland. Maar nu ik als Generator bij De Nieuwe Oost in Arnhem werk is mijn band met de provincie nog meer versterkt. Dit jaar ben ik daarom toegetreden als commissielid bij Music Support Gelderland (een initiatief van Prins Bernhard Cultuurfonds). 6 keer per jaar beoordeel ik als commissielid aanvragen van makers uit de popsector. Een toffe rol waarin ik makerschap en beleid kan verenigen.

Makerschap bij De Nieuwe Oost
Mijn praktijkplek bij De Generator heeft mij iets heel bijzonders opgeleverd, namelijk een makerstraject  via De Nieuwe Oost. Het komende jaar worden Amy Croqué, Ruben Chi en Xillan Macrooy en ik gecoacht door Typhoon. Via zijn pilot-project Each One Teach One gaan wij ons ontwikkelen als motivational speakers. Een grote spannende stap die zonder De Generator en De Nieuwe Oost niet op mijn pad was gekomen.

Dat sprekersding, is trouwens niet helemaal nieuw gebied. Ya girl is al te boeken voor panels, radio, hosting gigs en interviews. Sinds april ben ik opgenomen in het rooster van Studio Stoofpot, een organisatie die zich inzet voor inclusie en toegankelijkheid.

Lees via deze blogs hoe mijn Generator reis eruit heeft gezien:
Deel 1 / Deel 2 / Deel 3 / Deel 4


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

juni 6, 2022Geen reacties

In de spotlight

“Je bent maker Vanity? Hahahah, wat een sick woord. Vertel, wat bedoel je?” 

Die reactie krijg ik vaak als ik aan mensen buiten de culturele/theater sector vertel dat ik maker ben bij De Nieuwe Oost. Mijn praktijkplek bij De Generator heeft mij namelijk iets heel bijzonders opgeleverd: een makerstraject via Productiehuis De Nieuwe Oost in Arnhem.

Oké, ik ga het uitleggen.

Zie een maker als iemand die zijn/haar skills en creativiteit samenvoegt om iets te produceren, een soort scheppend kunstenaar.

Each One Teach One
Het komende jaar word ik samen met drie andere makers uit Oost-Nederland gecoacht door Typhoon en zijn team met titanen. Via zijn pilot-project Each One Teach One gaan wij op zoek naar ons eigen inspirerende verhaal, waarmee we anderen in beweging gaan zetten. We gaan ons het komende jaar ontwikkelen als motivational speakers

Hoe begin je als maker nou je eerste stappen te maken als spreker? Door naar de kern te gaan van je bestaan.

Creative Business Leadership Seminar
Hoe begin je als maker nou je eerste stappen te maken als spreker? Door naar de kern te gaan van je bestaan. Door naar de reden te gaan waarom je elke dag wakker wordt en doet wat je doet. Voor de kick-off van Each One Teach One zijn we daarom begonnen met een 3-daagse seminar in Rotterdam onder leiding van zijn broer Blaxtar. Vanuit Cre8tiveRevolution is Kevin de Randamie op een missie: creativiteit de hoofdrol geven, de waarde ervan inzichtelijk en meetbaar maken en omzetten naar een evenredig impact en verdienvermogen. Dat doen hij en zijn squad op 4 manieren:

1. Wetenschap
2. Ondernemerschap
3. Educatie
4. Community building en netwerk

Shitload aan tools
Vanuit Braenworks Academy zijn er trainingen opgezet waarin creatives zoals ikzelf uitdaagt worden om anders te kijken naar de waarde van creativiteit. Drie dagen kreeg ik een shitload aan handige tools aangereikt met als doel, creativiteit concreet maken en waarde toekennen. Om het seminar bij te wonen heb ik mezelf vrijgespeeld van al mijn werk. Weg zijn van alle projecten in Eanske bracht een baken van rust. Mijn aandacht was voor heel even niet meer verdeeld. Samen met ongeveer 10 andere creatives kon ik drie dagen lang even helemaal focussen op mijn kern. Na het seminar had ik ‘s avonds tijd om te eten in mijn favoriete ramen-bars en boeken te lezen. De afgelopen maanden ben ik enorm hard gegaan, dus die off-time was een verademing die veel deed met mijn sanity.

Als ik doe wat ik niet laten kan nodig ik de mensen om mij heen het liefst vanuit veiligheid uit om kwetsbaar te zijn, woorden te geven aan diepe gedachtes en motiveer ik ze graag om hun verborgen talenten te delen.

Diamond Goal
Het meest waardevolle wat het seminar mij gebracht heeft is het vinden van mijn Diamond Goal, de reden waarom je op aarde bent. Als je die eenmaal weet heb jij je rode draad in je leven te pakken, waardoor alle andere keuzes daar makkelijker op volgen. Mijn Diamond Goal heeft alles te maken met het faciliteren van overgave bij anderen. Als ik doe wat ik niet laten kan nodig ik de mensen om mij heen het liefst vanuit veiligheid uit om kwetsbaar te zijn, woorden te geven aan diepe gedachtes en motiveer ik ze graag om hun verborgen talenten te delen. Als het me in kleine of grote mate lukt om in mijn omgeving groei te bevorderen, heb ik een geweldige dag. Nu ik mijn Diamond Goal weet kan ik goed duiden waarom ik talentontwikkeling binnen het promotorschap altijd geweldig vond, waarom ik het nodig achtte om een vrouwencommunity te starten en altijd noodzaak voel om subculturen te empoweren. Ik schijn het liefst licht op daar waar het donker en stil lijkt te zijn.

Motivational speaking
Vertrouwen, podiumpresence en publiek praten zijn handige skills, maar volgens mij niet waar mijn motivational speaking reis echt over gaat. Met het seminar heb ik iets heel existentieels kunnen grijpen, ik ben bij mijn eigen kern gekomen waaruit ik iets zinvols kan zeggen. Vanuit mijn eigen set unieke ervaringen, gaat het om verhalen die het waard zijn om te delen. Aan mij nu de eer om ze binnen dit traject te herkennen, niet langer voor lief te nemen, ze te vertellen, in de spotlight, voor een groter publiek.


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

januari 17, 2022Geen reacties

Match made in heaven!

Dus je bent geselecteerd voor De Generator om de nieuwe zakelijk leider van de toekomst te worden, great! Klinkt goed! En toen?

Workshops en training op maat
Sinds oktober heb ik elke woensdag training gehad over de meest uiteenlopende zaken. De ene keer duiken we in onderwerpen zoals Fair Practice, Fondsen, Begrotingen en HR. De andere keer is het intervisie of persoonlijk leiderschap. Tot nu toe is het heel divers en leer ik van alles. Wat heel vet is, is dat de onderwerpen in gezamenlijkheid zijn samengesteld op basis van de leervragen van De Generatoren. Er wordt dus geen voorbedacht programmariedeltje afgedraaid voor ons, nee, dit traject is maatwerk! Als we fysiek les hebben brengen de trainingen me naar allerlei steden in Oost-Nederland. Zo zat ik de afgelopen periode vaak in de trein richting Zwolle, Arnhem en Deventer. Alle lessen zijn op culturele locaties. Hierdoor krijg je binnen no time een inkijkje in verschillende theaters en andere toffe podia. Omdat je overal moet zijn, verbreed je je netwerk op een hele organische manier. Maar dat is nog niet alles … 

Werkervaringsplek
Een van de tofste dingen aan De Generator is dat je gedurende het jaar een werkervaringsplek krijgt. Hier ga je minimaal 20 dagen aan de slag met een opdracht. Je wordt hier intern opgeleid en gekoppeld aan een mentor die je meeneemt in allerlei aspecten van het zakelijk leiden. De deelnemende podium-/kunstinstellingen voor zo’n plek zijn meteen de grotere spelers in de regio, zoals: Oostpool, Introdans, Phion, Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Musis & Stadstheater Arnhem, Zwolse theaters en Stadsschouwburg Nijmegen. 

Matchingscafé
Dat koppelen dat gaat niet random. Alle Generatoren en instellingen werden in september voor een gezamenlijke kick-off uitgenodigd voor een Matchingscafé in het Stadstheater van Arnhem. Je kan vast wel raden wat hier gebeurde – *tromgeroffel* – er werd gematcht! Als Generator-kandidaat pitch je jezelf door kort iets over jezelf te vertellen. De instellingen stellen zichzelf voor en vertellen over de casus die zij aanbieden. Aan de hand van die casussen ga je met elkaar in gesprek. 

Het mooie is dat naarmate de gesprekken vorderen je een steeds scherper beeld krijgt van wie/wat bij je past.

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik dit Matchingscafé gewoon blanco in ben gestapt. Ik wist van tevoren to-taal niet wat ik moest verwachten en wat mijn voorkeuren zouden zijn voor een werkervaringsplek. Het mooie is dat naarmate de gesprekken vorderden je een steeds scherper beeld krijgt van wie/wat bij je past. Het is een hele mooie manier om de mensen achter alle organisaties beter te leren kennen. Dat de casus inhoudelijk vet is, is 1 ding. Maar dat de menselijke verbinding klopt tussen Generator en instelling, is wat mij betreft nog veel belangrijker!

De Nieuwe Oost
Tijdens het Matchingscafé ben ik gematcht met Productiehuis De Nieuwe Oost. Een interdisciplinair, productiehuis dat samenwerkt met theatermakers, choreografen, schrijvers en muzikanten. Hun casus behelsde een onderwerp dat het wat mij betreft een match made in heaven maakte. Samen met choreograaf Ruben Chi is het Productiehuis bezig met het opzetten van HipHopHub026, een plek voor hiphopcultuur in hartje Arnhem. 

Stiekem had ik al een lijntje met De Nieuwe Oost. Zo solliciteerde ik in 2017 op een marketingfunctie bij Productiehuis Oost Nederland (hun oude naam). En ben ik al 2 jaar jurylid bij Nieuwe Elektronische Waar (een project van De Nieuwe Oost). Dat ik hier dan ook terecht ben gekomen voor De Generator voelt als full circle

De komende maanden zul je me wekelijks vinden in Arnhem. Bij De Nieuwe Oost in Theater a/d Rijn ga ik met een drieledige opdracht aan de slag onder de vleugels van Winfred Voordendag, Linda Kokke en Eve Hopkins. Namelijk 1) opzetten van contracten en afspraken voor theatervoorstellingen, 2) ondersteunen bij subsidieaanvragen voor makers en 3) een onderzoek voor HipHopHub026.

Lees via deze blogs hoe mijn Generator reis eruit heeft gezien:
Deel 1 / Deel 2 / Deel 3 / Deel 4


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

oktober 1, 20211 reactie

Do it for the culture!

Als mensen mij vragen wat ik over 5 jaar doe voel ik van binnen altijd een paniek aanval. Eerlijk gezegd is de toekomst voor mij altijd één dikke vette blur. Het is alsof ik zonder bril in de verte moet kijken en eigenlijk alleen maar bokeh-effect zie. Om maar geen paniek te ervaren, bewandel ik het leven maar gewoon stap voor stap. Zo beweeg ik langzaam maar steady richting de dingen die er voor mij werkelijk toe doen. 

Best. Lifechanging. Idea. EVER.
Dj-ing is een van die dingen die er voor mij toe doen. Zo’n 17 jaar geleden kocht ik mijn eerste draaitafels. Ik zag ze staan in de etalage van Xclusive, een recordstore/sneakerstore in Enschede. Elke dag liep ik langs de etalage onderweg naar school. Die route naar school werd steeds lastiger. Die krengen begonnen mij met de dag namelijk steeds meer aan te staren. Op een gegeven moment staarden ze niet meer alleen, ze begonnen ook nog eens heel hard mijn naam te roepen! Dat moment besloot ik dat het een geweldig goed idee zou zijn om mijn spaarrekening te plunderen en ze te kopen. Ik zal je zeggen: Best. Lifechanging. Idea. EVER.

Groei
Nadat ik mijn eerste stappen maakte als dj, was events organiseren een volgende move. Eerst Bboy jams, Stand-up dance battles en Beatcyphers, daarna nachtconcepten voor poppodia. Laat ik vooropstellen dat het organiseren van events (oftewel het promotorschap) bij mij voortkwam uit urgentie. Naarmate je je langer in een scene beweegt zie je steeds beter wie serieus stappen wil maken. Ik promootte omdat ik het altijd belangrijk heb gevonden om het talent van de toekomst een plek te bieden om te ontwikkelen.

Als maker (dj) zie ik al jaren personen, collectieven, initiatieven en organisaties die op hoog niveau artistieke waarde leveren. Toch worden ze niet altijd begrepen. Zodra zij willen professionaliseren, bijvoorbeeld door serieus een fonds aan te schrijven of een creatief producer of zakelijk leider in de arm te nemen, loopt het vaak spaak. De beleidslaag heeft nog steeds niet altijd feeling met de inhoud. Zolang dit blijft gebeuren, kunnen bepaalde communities niet verder groeien.

"Hoe kan ik met alle ervaring, kennis en netwerk die ik de afgelopen 17 jaar heb opgedaan de weg nog vrijer maken voor anderen?

De Generator
Dit jaar heb ik mijzelf daarom gevraagd: Hoe kan ik met alle ervaring, kennis en netwerk die ik in de afgelopen 17 jaar heb opgedaan de weg nog vrijer maken voor anderen? Hoe kan ik bijdragen om het culturele landschap van (Oost-) Nederland nog mooier en diverser te maken? Het antwoord was simpel. Wil je meebeslissen, beweeg dan op beleidsniveau. Dit is de enige manier om van bovenaf meer representatie van vrouwen, hiphop en alternatieve scenes te claimen.

Tussen het draaien, de panels, radio, productie, UnmuteUs en freelance marcom-klussen deed ik nog een lifechanging zet. Ik stuurde een motivatiebrief in voor De Generator. Een ambitieus jaar-traject opgezet voor mogelijkmakers uit de culturele sector van Oost-Nederland. Ik kwam door de eerste selectieronde, mocht op sollicitatie komen in Arnhem en verhip … Samen met 6 anderen werd ik geselecteerd voor dit traject! Het komende jaar worden wij binnen De Generator via wekelijkse trainingen, coaching, intervisies en een praktijkopdracht opgeleid als de toekomstige zakelijk leiders voor de culturele sector. 

Tussen het draaien, panels, radio, productie, UnmuteUs en freelance marcom-klussen deed ik nog een lifechanging zet.

Next step
Dit traject is een geweldige boost voor mij als mens, maar de motivatie reikt verder dan enkel mij als individu. Ik heb me opgegeven omdat ik diepe urgentie voel om terug te geven aan een cultuur die mij zo heeft verrijkt en heeft geïnspireerd. Een cultuur die me thuis en gezien laat voelen, ongeacht waar ik ben. Ik wil teruggeven aan een cultuur die het real met me houdt en me uitdaagt om me te blijven ontwikkelen! Om de weg te plaveien ga ik dit proces bloggen, om een handig naslagmiddel op te bouwen waarop ik kan terugblikken en reflecteren. En door dit avontuur te delen hoop ik dat je geïnspireerd raakt om ook een volgende stap te maken! 

De Generator: Do it for the culture!

P.s. Extra lobi naar Annerieke Otten! Als zij niet op haar Insta Story de informatie van De Generator had gedeeld had ik hier nooit van geweten!

Lees via deze blogs hoe mijn Generator reis eruit heeft gezien:
Deel 1 / Deel 2 / Deel 3 / Deel 4


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.