De creative business leadership seminar bleek een mooi voorproefje in Each One Teach One. Voor mij en de 3 andere makers van De Nieuwe Oost Amy Croqué, Ruben Chi en Xillan Macrooy moest de reis nog echt beginnen...
EOTO startte in april aan de hand van een aantal 2-daagse 'Deep Dives'. Het platteland van Zwolle was hier de perfecte uitgangsbasis voor. Hier naartoe reizen is een avontuur an sich. De stad en de drukte laat je automatisch achter je. Onderweg verandert het landschap, het wordt steeds groener en glooiender. Weilanden met grazende koeien worden afgewisseld met kleine dorpjes, dijken en een prachtig uitzicht op de rivier de IJssel. We gaan met elkaar aan de slag in Wijhe, op een plek die de toepasselijke naam ‘Het verre oosten’ heeft. Het verre oosten word gerund door een koppel die een oude boerderij heeft opgeknapt en hier een hele fijne plek van heeft gemaakt, speciaal voor groepen. Geregeld vinden hier yoga retraites tot bruiloften plaats, je kan het zo gek niet bedenken of het kan hier!
Deep Dive 1
Maar hoe begin je nou aan je eerste bladzijde van je eigen verhaal? Nou, door er een schep bij te pakken en heel diep te gaan graven. Door middel van oefeningen leerden we onze bouwstenen te ontleden. Een ieder begon te schetsen aan een persoonlijke tijdlijn, zo kwam er langzaam van alles naar de oppervlakte drijven. Sommige stukken waren mooi, de ander verdrietig en donker. Maar 1 ding werd al snel duidelijk; er begonnen momenten te klikken die iets existentieels in beweging hadden gezet.
Zo besefte ik me opeens dat mijn relatie met muziek al heel ver terug gaat. Als 4-jarige lil’V had ik een stereotoren in mijn slaapkamer met een cassettedeck en een pick-up. Als kind sloot ik me geregeld op in mijn kamer terwijl ik met Leila K en Technotronic (jawel, Pump up the jam) op repeat werelden aan het bouwen was van LEGO. Nu als volwassene doe ik in essentie nog steeds hetzelfde. Als ik thuis ben en creëer (kook, dans, draai, schrijf) staat er altijd muziek aan, liefst luid (tot ergenis van mijn buren).
Deep Dive 1 was meteen een heel kwetsbaar proces. Het kost tijd en energie om te reflecteren op het leven. Want wanneer heb je nou echt de ruimte om hier over te bezinnen? Omdat dit voor mij een nieuwe groep mensen was vond ik het erg lastig om mezelf hier meteen in te geven. Dit leerde me veel over mijn manier van werken. Vaak heb ik lange relaties voordat ik ook maar iets met mensen onderneem op professioneel vlak. Bij co-producties start ik hierdoor meestal vanuit een sterke basis van vertrouwen. Als deze factor ontbreekt heb ik veel tijd nodig om te aarden.
" Deep Dive 2 had een hele andere focus, de groep en de onderliggende relaties stonden hierin veel meer centraal. "
Deep Dive 2
Deep Dive 2 had een hele andere focus, de groep en de onderliggende relaties stonden hierin veel meer centraal. Voor mij essentieel om een volgende stap te maken. Samen met coach Patrick van Neerden werkten we aan een aantal fysieke opdrachten waarmee we als groep ‘flow’ konden ervaren. Werken met mijn lichaam was op dit punt meer dan nodig. Dat de culturele sector in het voorjaar weer echt open kon na lange tijden van lockdown viel mij zwaar. Tussen Deep Dive 1 en 2, dodge ik een burn-out waar ik afgelopen zomer enorm van moest bijkomen. De overprikkeling op mijn brein was real. Via een cranio sacraal therapeut kwam ik er achter dat ik spanning die ik ervaarde kon kanaliseren via mijn lichaam. Om dit proces te versnellen ben ik in die periode begonnen met kickboksen. Sindsdien ga ik elke week samen met mijn broertje kapot in de dojo. Achteraf voel ik me fantastisch!
Deep Dive 2 was een goed framework om overnieuw mijn eigen grenzen en mogelijkheden te herijken. Het lichaam was hierin mijn beste leermeester, enige wat je moet doen is luisteren en daarop je tempo bepalen (makkelijker gezegd dan gedaan). Verder gingen we aan de slag met het vertellen van verhalen. Hoe kan je door middel van een verhaal de zintuigen van je publiek prikkelen? En welke structuur werkt hier het beste voor? Maar ook; hoe kan je het beste uit je hoofd een lang verhaal vertellen?
Al met al was het een onstuimige periode die me tegelijkertijd kansen bood om dingen anders aan te pakken dan voorheen. Dat proces nam ik meteen serieus. Ik ging aan de slag met een cranio sacraal therapeut, een acupuncturist, een loopbaancoach en wekelijkse kickbokstraining om terug te gaan naar mijn essentie. Daardoor was ik minder bereikbaar voor de mensen om mij heen. De focus was echter nodig om nieuwe stappen te kunnen maken.
In de periode van Deep Dive 1 & 2 keek ik vaak met twijfels naar het proces. Klopt deze vorm voor mij? Voel ik me hier thuis? Doet mijn verhaal er werkelijk toe?
Deep Dive 3
In de periode van Deep Dive 1 & 2 keek ik vaak met twijfels naar het proces. Klopt deze vorm voor mij? Voel ik me hier thuis? Doet mijn verhaal er werkelijk toe? Ergens had ik nog het gevoel geen grip te hebben op hetgeen waar ik mee bezig was. Mijn creatieve communicatie, mijn taal, gaat veelal via muziek en in dit proces draait het om woorden. Gelukkig begon de hele aanpak van het proces in Deep Dive 3 te shiften, het werd organischer. In Deep Dive 3 konden alle deelnemers op een eigen tempo werken. En waar nodig hulp in schakelen van een groep geweldige coaches zoals: Blaxtar, Jantien Plooij, Typhoon en Vincent Wijlhuizen. Deze vorm paste mij veel beter! Al het werk waar de afgelopen maanden aan was gewerkt begon in Deep Dive 3 eindelijk te landen.
EOTO rakelde allemaal anekdotes op, anekdotes die ik volledig had genormaliseerd en nooit echt waarde had toegekend. Nu, door alle introspectie, zie ik beter wat er speciaal is aan mijn geleefde ervaringen. Het gevolg is dat ik nu veel vaker kleine verhalen deel met anderen. Dit traject leerde mij tot nu toe veel over hoe ik het beste tot bloei kom, hoe ik wil werken, hoe ik wil nemen en hoe ik wil geven. Het leerde me vooral ook dat ik soms nee moet zeggen tegen een groep om zo vervolgens meer ja te kunnen zeggen tegen mijzelf.
To be continued...
Beeld: Marie Broeckman
Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.