Als mensen mij vragen wat ik over 5 jaar doe voel ik van binnen altijd een paniek aanval. Eerlijk gezegd is de toekomst voor mij altijd één dikke vette blur. Het is alsof ik zonder bril in de verte moet kijken en eigenlijk alleen maar bokeh-effect zie. Om maar geen paniek te ervaren, bewandel ik het leven maar gewoon stap voor stap. Zo beweeg ik langzaam maar steady richting de dingen die er voor mij werkelijk toe doen. 

Best. Lifechanging. Idea. EVER.
Dj-ing is een van die dingen die er voor mij toe doen. Zo’n 17 jaar geleden kocht ik mijn eerste draaitafels. Ik zag ze staan in de etalage van Xclusive, een recordstore/sneakerstore in Enschede. Elke dag liep ik langs de etalage onderweg naar school. Die route naar school werd steeds lastiger. Die krengen begonnen mij met de dag namelijk steeds meer aan te staren. Op een gegeven moment staarden ze niet meer alleen, ze begonnen ook nog eens heel hard mijn naam te roepen! Dat moment besloot ik dat het een geweldig goed idee zou zijn om mijn spaarrekening te plunderen en ze te kopen. Ik zal je zeggen: Best. Lifechanging. Idea. EVER.

Groei
Nadat ik mijn eerste stappen maakte als dj, was events organiseren een volgende move. Eerst Bboy jams, Stand-up dance battles en Beatcyphers, daarna nachtconcepten voor poppodia. Laat ik vooropstellen dat het organiseren van events (oftewel het promotorschap) bij mij voortkwam uit urgentie. Naarmate je je langer in een scene beweegt zie je steeds beter wie serieus stappen wil maken. Ik promootte omdat ik het altijd belangrijk heb gevonden om het talent van de toekomst een plek te bieden om te ontwikkelen.

Als maker (dj) zie ik al jaren personen, collectieven, initiatieven en organisaties die op hoog niveau artistieke waarde leveren. Toch worden ze niet altijd begrepen. Zodra zij willen professionaliseren, bijvoorbeeld door serieus een fonds aan te schrijven of een creatief producer of zakelijk leider in de arm te nemen, loopt het vaak spaak. De beleidslaag heeft nog steeds niet altijd feeling met de inhoud. Zolang dit blijft gebeuren, kunnen bepaalde communities niet verder groeien.

"Hoe kan ik met alle ervaring, kennis en netwerk die ik de afgelopen 17 jaar heb opgedaan de weg nog vrijer maken voor anderen?

De Generator
Dit jaar heb ik mijzelf daarom gevraagd: Hoe kan ik met alle ervaring, kennis en netwerk die ik in de afgelopen 17 jaar heb opgedaan de weg nog vrijer maken voor anderen? Hoe kan ik bijdragen om het culturele landschap van (Oost-) Nederland nog mooier en diverser te maken? Het antwoord was simpel. Wil je meebeslissen, beweeg dan op beleidsniveau. Dit is de enige manier om van bovenaf meer representatie van vrouwen, hiphop en alternatieve scenes te claimen.

Tussen het draaien, de panels, radio, productie, UnmuteUs en freelance marcom-klussen deed ik nog een lifechanging zet. Ik stuurde een motivatiebrief in voor De Generator. Een ambitieus jaar-traject opgezet voor mogelijkmakers uit de culturele sector van Oost-Nederland. Ik kwam door de eerste selectieronde, mocht op sollicitatie komen in Arnhem en verhip … Samen met 6 anderen werd ik geselecteerd voor dit traject! Het komende jaar worden wij binnen De Generator via wekelijkse trainingen, coaching, intervisies en een praktijkopdracht opgeleid als de toekomstige zakelijk leiders voor de culturele sector. 

Tussen het draaien, panels, radio, productie, UnmuteUs en freelance marcom-klussen deed ik nog een lifechanging zet.

Next step
Dit traject is een geweldige boost voor mij als mens, maar de motivatie reikt verder dan enkel mij als individu. Ik heb me opgegeven omdat ik diepe urgentie voel om terug te geven aan een cultuur die mij zo heeft verrijkt en heeft geïnspireerd. Een cultuur die me thuis en gezien laat voelen, ongeacht waar ik ben. Ik wil teruggeven aan een cultuur die het real met me houdt en me uitdaagt om me te blijven ontwikkelen! Om de weg te plaveien ga ik dit proces bloggen, om een handig naslagmiddel op te bouwen waarop ik kan terugblikken en reflecteren. En door dit avontuur te delen hoop ik dat je geïnspireerd raakt om ook een volgende stap te maken! 

De Generator: Do it for the culture!

P.s. Extra lobi naar Annerieke Otten! Als zij niet op haar Insta Story de informatie van De Generator had gedeeld had ik hier nooit van geweten!


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.